Vul een zoekwoord in

Klinisch-ambulant: in de kliniek en thuis

In het Centrum voor Angst en Dwang maken we gebruik van een nieuwe gecombineerde klinisch-ambulante aanpak. We behandelen je deels in de kliniek, maar je krijgt ook behandeling thuis. Zo kun je alles wat je geleerd hebt, in je eigen omgeving toepassen.

Verminderen van de klachten

Het doel van de behandeling is het verminderen van de klachten zodat deze minder bepalend zijn voor de kwaliteit van uw leven. We werken volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie. Dat wil zeggen dat de nadruk ligt op de samenhang van gedachten, gevoelens en gedrag die met de angstklachten te maken hebben. Daarnaast is een vorm van exposure (blootstelling) mogelijk en werk je soms in groepsverband.

Duur van de behandeling

Je wordt eerst 8 weken lang in de kliniek opgenomen van zondagavond tot en met vrijdag. In het weekend ben je thuis. Daarna volg je nog eens 8 weken lang een intensieve thuisbehandeling. De behandeling bestaat eruit dat je dagelijks in je eigen thuissituatie oefent met lastige situaties. Daarbij blijf je via een beveiligde Skype-verbinding (beeldbellen) in contact met een behandelaar. Tijdens de thuisbehandeling heb je wekelijks één terugkomdag.

Vervolg: dagbehandeling en poliklinische toepassingsgroep

Aan het einde van de behandelingen kun je in principe weer verder met je eigen leven. Toch laten we je niet zomaar los. We blijven je als dat nodig is bijstaan en begeleiden. Na een klinisch-ambulante of klinische behandeling binnen ons centrum, is het mogelijk om deel te nemen aan een vervolgbehandeling. Die bestaat uit een eendaagse dagbehandeling en een terugkomdag. Wat je in de kliniek hebt geleerd ga je thuis oefenen en tijdens de terugkomdag kun je laten zien of dat gelukt is.