Vul een zoekwoord in

Cognitieve gedragstherapie

Mensen met angst- en dwangklachten laten hun leven vooral bepalen door hun angstgevoelens. Bij cognitieve gedragstherapie onderzoeken we gevoelens, gedrag, en gedachten. Welke gedachten kunnen je verder helpen en welk gedrag helpt je verder?

Gevoel en gedrag beïnvloeden elkaar sterk. Als je in bepaalde situaties angstig bent of juist last hebt van dwanggedachten, dan wil je die situaties het liefst uit de weg gaan. Vaak verergert dat juist je angst en spanning. Bij de cognitieve gedragstherapie onderzoek je welk gedrag je op de lange termijn helpt om je angsten aan te gaan en niet langer te vermijden. 

Veranderen van gedachten en gedrag

In de cognitieve gedragstherapie ligt de nadruk op het veranderen van gedachten en gedragspatronen die angst- en dwangklachten in stand houden. We doen oefeningen en vaak is er ‘huiswerk’ te doen. Samen met je behandelaar breng je het gedrag dat voorkomt uit angst en de situaties die hierbij horen in kaart. Daarna ga je samen met de behandelaar aan de slag om te leren hoe je op kunt omgaan met zulke situaties. Je leert ook hoe je je gedrag kunt oefenen in de praktijk.